Каролев: Диференцираното ДДС върху хляба и лекарствата е популизъм

Това с диференцираното ДДС стои много добре на екран ако си политик. Това заяви икономистът Владимир Каролев в коментар за БНТ.

Каролев направи следната сметка – годишно даваме около 150 лева за хляб, тъй като средно българинът яде около 87 килограма хляб всеки 12 месеца. ДДС от тази сума е 25 лева, т.е. спестяваме по около 18 лева при свалянето на ДДС на 5%, т.е. 1,50 лева на месец. Това е популизъм, подчерта икономистът, който направи подобна сметка и за лекарствата, където щяло да има намаляване на 5 лева.

Според икономиста, при намалено ДДС търговците на закуски щели да почнат да отчитат продажби на хляб, а не например на банички, и хазната ще бъде ощетена. Той обърна внимание и на цената на водата, както и на тока, като попита защо ДПС не пипа там. Експертът изрази учудване, че точно ДПС се занимава с популизъм предвид политическата характеристика на партията.

"Аз съм "за" намаляване на данъците – първо трябва да се намали данъкът върху труда, абсолютно излишно беше увеличаван два пъти поред с оправданието, че НОИ има дефицит – НОИ винаги ще има дефицит", посочи икономистът. Той поиска намаляване и на ДДС, но внимателно – с 1%, за да се види ефектът. Не виждам причина да се сваля ДДС за отделни стоки, добави Каролев.

Според него държавите, които са въвели диференцирано ДДС бъркат. Цените зависят от търсенето и предлагане, не от данъка.

Когато се качват цените, хората започват да потребяват по-малко, зави Каролев и добави, че за последните 15 години консумацията на хляб е два пъти по-малка.

Лайвнюз