Компании за политически услуги нуждаят ли се от субсидии

От няколко дни слушам за партийната субсидия и се смея с глас. Толкова приказки не се изговориха даже когато Слави Трифонов включи въпроса в референдума си. Сега вой до небесата. Това пише в коментара си във фейсбук изборният експерт Стоил Стоилов.

Вместо политически организации на хора със сходни интереси партиите се превърнаха в компании за политически услуги. Действат на пазарен принцип - много гласове (продажби) - много кинти в банката. Прехвърляне на депозита от година в година.

Яка политическа реклама преди избори. Равни условия - забравете - ще ви изметем с милионите за кампания. Ако не пее Веско Маринов, може да ни пее Весна Змиянац или Миле Китич. Ние знаем кого обича електоратът. И това се отнася за всички партии.

Накратко и моето скромно мнение:

Партиите напълно заслужиха сегашния шамар от един лев на действителен глас

Повтарям - напълно заслужено! И така трябва да бъде поне няколко години.

Искам да попитам има ли някой, който да е забелязал намаляване на купуването на гласове по избори? Не твърдя, че гласове се купуват с партийната субсидия. Едва ли счетоводителите на партиите раздават парите с разходен ордер и после събират ведомости с подписи. Напротив - парите за купуване идват от престъпен бизнес, за който държавата си е затваряла очите.

Същото се отнася и за контролирания от работодатели вот.

Явно китайската стена между партиите и бизнеса е като брюкселска дантела

Да е чувал някой медия да откаже платена от партиите публикация? Парите не миришат.

Да е чувал някой партиите или медиите да поставят въпроса за безплатна предизборна кампания само и единствено в обществените медии, които са платени от бюджета? Няма и да чуете - медиите и партиите са в силно сексуално привличане, особено частните. Нали партиите със своите министерски чиновници след изборите насочват парите за всякакви разяснителни кампании към медиите, които най-усърдно са ги рекламирали или най-усърдно замазват гафовете на партийните назначенци в администрацията.

И крокодилските сълзи, че, виждате ли, партиите не знаели, че вземат повече пари от полагащите се. Някой изобщо вярва ли на тия простотии независимо кой ги дърдори. Извинявайте, неуважаеми, но 2.23 лева надвзети пари за един глас са 20.27% над позволеното. И то вземани години наред! И то вземани от всички независимо дали са на власт или в опозиция! Малко ли ви се виждат? Ами давайте ми всеки месец по 20.27% от дохода си, като не забелязвате 20.27%. Или ако са на минус, ще видите и 0.2%, а на плюс ставате кьорави за 20% далавера?
Цирк!

И тия тарикати, които не знаят какви пари взимат от държавата, управляват чрез гласовете си 40 милиарда бюджет, а министрите им раздават пари като семки

Да, прави са политолозите. Обясняват за френските субсидии, които се връщат в края на годината, за обвързване на субсидията с привлечения членски внос, за тавани, за целево финансиране на кампании и за др. чудеса на теорията.

Прави са и за ограничаване на видовете разходи, прави са и за обученията на партийните активисти, за разяснителни кампании.

Ама вие, уважаеми читатели, да видяхте такива работи на миналите избори? Да сте чули партиен активист от ДПС например да разяснява преференции на електората си? Не сте, нали? Най много да чуете забранителните команди - никакви преференции, никакви машинни гласове или вие гласувате така, за да знам за какво съм ви платил. Не вярвате? Ами вижте анализите за преференциите на разни политици из Врачанско, вижте къде не са гласували с машини. Изобщо четете.

Може и да смятате, ако искате - аз виех като линейка, че на пробното машинно гласуване цената беше над 17 лева на един глас. Сега вия като самолет, че е станала 56.60 лева на глас.

Някъде да виждате връзка между партиите, които номинират изборната администрация, и тия 56.60 лева?

Не я виждате... Е не мога да ви помогна...

Да не сте забравили, че освен субсидията на партиите си самите депутати имат едни безотчетни пари. Аз от 7 - 8 години предлагам да водя безплатно счетоводството на 10-ина депутати как ги харчат тия кинти. Всеки месец. Само срещу правото да качвам описа на разходите на "Фейсбук". Само че досега ни един не се е обадил. Защо ли?

Лайвнюз