Ска Келер: Българското правителство не се извини за изказванията на Симеонов

„Българското правителство не ми е поднасяло извинения за изказвания на Валери Симеонов”, заяви евродепутатът от Зелените Ска Келер в интервю пред „Дойче Веле”, оповести БТВ.

Преди две седмици Келер беше на посещение в България и се включи в протестите срещу промяната на плана за Парк „Пирин”. Тогава от партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ излязоха с декларация, в която настояват тя да бъде изгонена от страната ни и я обвиняват в намеса във вътрешните ни работи.

„Много българи ми се извиниха лично. Те самите са потресени от езика и съдържанието на изказването на вицепремиера. Благодарна съм на българите, които ме подкрепят и които се обърнаха лично към мен”, допълва Келер.

Декларацията на партията е написана на език, който е далеч от политическия.

„Агресивният тон на Валери Симеонов, който е недостоен за един вицепремиер, показва много ясно колко са опънати нервите. А това, че само часове след декларацията българското правителство публикува своя позиция, показва, че премиерът следи зорко реакциите при подобни атаки”, коментира още Келер.

Тя каза, че е била много изненадана от определенията „зелена джихадистка”, както и от изказването на българския евродепутат Ангел Джамбазки, че Келер подкрепя „ислямската инвазия в Европа”.

На въпрос дали ще предприеме правни стъпки във връзка с декларацията на НФСБ, Келер заяви, че ще продължи да се бори срещу „подобно тесногръдие и агресия”.

„Българското правителство беше доста притеснено от изказванията на вицепремиера. В противен случай нямаше да се дистанцира от тях. Българският премиер знае много добре, че неговият вице отиде твърде далеч”, допълва още евродепутатът.

Тя коментира още, че се надява кабинетът у нас да изтегли плановете си за доизграждане на ски инфраструктура в Парк „Пирин” и да чуе притесненията на гражданите.

Лайвнюз