АФП: Репортерите се срещат с много препядствия в държавата с корупция - България

Карикатуристът Христо Комарницки и колегите му нямат илюзии: стартирането на сатирично списание винаги е било трудно в България, новият председател на Съвета на ЕС, но също така класирана като най-големия нарушител на свободата на пресата в блока. Това се казва в анализ на Франс прес, предаде БГНЕС.

"Нямахме представа за всички проблеми, които щяха да ни засегнат", каза Комарницки пред АФП. "Но ние не стигаме толкова далече като нашите колеги карикатуристи във Великобритания или Франция, които са много по-брутални".

Докато България пое ротационното ръководство на ЕС на 1 януари, нейната медийна индустрия е затънала в "корупция и тайни споразумения между медиите, политиците и олигарсите", според "Репортери без граници" (RSF).

Откакто се присъедини към блока преди десетилетие, България се е понижила в годишната класация за свобода на печата на RSF, разделяйки 35-то място с Франция през 2006 г. на 109-то място от 180-те страни през 2017 г. - най-лошото място в ЕС.

"Хронична" автоцензура. Някои наблюдатели казват, че парадоксално е наличието на връзка между това влошаване и желанието на България да подобри имиджа си на най-бедната и най-корумпирана страна в блока.

Лайвнюз