ГЕРБ все по-близо до предсрочни избори, смятат политолози

Съвсем очаквано покрай новината за голямата енергийна сделка - продажбата на ЧЕЗ, заваляха и политическите атаки. Те бяха допълнени с една министерска оставка, втора в кабинета "Борисов 3" - тази на вече бившия енергиен министър Теменужка Петкова, предаде България Он Ер.

Подозренията, че действията на Петкова са калкулирани и зад тях прозира образът на премиера Борисов не закъсняха.

"Оставката на Теменужка Петкова беше добре обмислена. И не мисля, че ако изобщо е имало изненада, то тя е била за широката публика", коментира в студиото на "България сутрин" политологът Димитър Димитров.

Той подчерта, че цялата ситуацията около продажбата на ЧЕЗ и политическите трусове будят безспорно будят съмнение. Въпросът обаче е доколко са достоверни твърденията, които обикалят медийното пространство.

Припомняме, че миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова подаде оставка, а в мотивите си посочи съмнения около сделката за продажбата на ЧЕЗ и желание да изчисти името си.

Петкова призна, че познава собствениците на пазарджишката семейна фирма "Инерком груп", която придобива ЧЕЗ.

Фирмата купувач е еднолична собственост на Гинка Върбакова. Бившият енергиен министър обаче опроверга публикациите, че е кума на Върбакова и съпруга й.

"За всички е ясно, че се става въпрос за непрозрачни и нечистоплътни игри, в които участва и правителството. Това е поредният удар върху имиджа на управляващите, който все повече и повече започва да бие на очи", отсече политологът Кольо Колев.

По думите му, случващото се не би довело до политическа криза. Но ерозията на имиджа на правителството приближавала ГЕРБ все по-близо до предсрочни парламентарни избори.

Лайвнюз