Президентът е на ход: има ли смисъл да върне избора на Гешев

Президентът да изпрати процедурата за избора на главен прокурор за тълкуване от Конституционния съд. Дали това е възможно и ще бъде ли допуснато от конституционните съдии, как ще се отрази на избора - тази тема се коментира през последните дни след решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да избере Иван Гешев за главен прокурор. Това пише в коментара си за Дневник Петя Владимирова.

Във вторник гражданска "Инициатива Правосъдие за всеки", гражданско сдружение БОЕЦ и още няколко организации призоваха президента да не подписва указа за назначаване на Гешев за главен прокурор и да сезира Конституционния съд. Те обявиха и протест-шествие до президентството за сряда вечер (30 октомври), за да внесат мотивирана позиция по темата и да съберат подписка в подкрепа на искането.

Пак във вторник фондация "Български адвокати за правата на човека" се обърна към държавния глава да упражни конституционните си правомощия и да върне избора на Иван Гешев.

В мотивите и на двата призива се съдържа на първо място липсата на реален избор от Висшия съдебен съвет заради единствената кандидатура на Гешев. И наред с това - липсата на аргументи от страна на избиращия орган ВСС, че избраникът зачита и брани равенството на всички пред закона, след като вече е посочил предварително мишените на институцията, която ще оглави. Както и безпрецедентната полицейска блокада на столичния център в деня на избора, за да бъдат прогонени всички несъгласни с кандидатурата на Гешев граждани.

И докато граждански организации призовават президента към действие, за да бъде възпрепятствано заемането на поста главен прокурор от Иван Гешев, откъм президентската институция се чу само уверението, че държавният глава няма да се поддаде на натиск от ничия страна и ще вземе решение за следващия ход в "обозрим" срок, съобразено с конституцията.

Някои прогнози сочат, че президентът няма да подпише указа. Предстои да разберем дали те ще се потвърдят и с какви мотиви. А те са особено важни, след като ВСС вече даде да се разбере, че дори и Радев да върне избора, той ще бъде прегласуван отново - тоест държавният глава може поне на силен/висок глас да назове проблемите, дори да не успее да предотврати бъдещи последствия.

А след заявката на главния прокурор Цацаров и Боян Магдалинчев (представляващ съдебния съвет) за "Гешев на всяка цена" - наблюдаващите процеса са съсредоточени да анализират възможните хипотези, които конституцията и Законът за съдебната власт позволяват.

Какво (не) може президентът го научиха наизуст всички
пред телевизорите още вечерта на 24 октомври непосредствено след избора лично от настоящия главен прокурор: президентът може да върне решението на ВСС веднъж, при повторно предложение от ВСС (дори и за същия избор) е длъжен да издаде указ.

За недоразбралите Цацаров предупреди под формата на припомняне какво се е случило след отказа на президента да издаде указ за председателя на Върховния административен съд и как след повторното предложение на същия избран е изпълнил задължението си. С други думи - ако стане засечка при Радев, ще бъде изпълнена същата програма, тъй че има ли смисъл президентът да се инати (така явно четат най-висшите магистрати нежеланието на Радев веднага да разпише указа)?

Искането, което "Правосъдие за всеки" планира да внесе - да не се подписва указът и да се изпрати процедурата в Конституционния съд за тълкуване, е спорно, защото

конституцията може да е лоша, но е ясна