Какво може да се очаква от Бюджет 2020?

Бюджетът на България за 2020 г. е реалистичен и като такъв той е съобразен с възможностите на държавата, заяви Ивелин Желязков, директор "Тристранно сътрудничество" в АИКБ при гостуването си в Блумбърг България.

Сред предимствата на бюджета, които Желязков посочи, са запазването на познатия данъчен модел, нарастването на правителствените разходи в ключови сектори, ръстът на инвестициите в работна сила, както и запазването на размера на максималния осигурителен доход.

 Според д-р Любослав Костов, икономист и главен асистент в Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, бюджетът на България за 2020 г. има много достойнства, но и не по-малко недостатъци.

„Предвиденият икономически растеж е 3,3%, но интересното е, че се очаква да бъде вследствие от нарастващото вътрешно потребление. То обаче нараства тогава, когато доходите на населението се увеличават. В този смисъл са предвидени 984 млн. лв. като допълнителни разходи, които да отидат в персонал. Трябва да видим как тези пари ще бъдат разпределени“, коментира Костов.

„Основният извод е, че последователната политика на правителството, вече втора поредна година да увеличава доходите, оказва своя ефект и върху реалната икономика... колкото повече стимулираме вътрешното потребление, толкова повече удължаваме възходящата фаза на икономическия цикъл“, добавя още той.

От своя страна Желязков изтъкна балансирания бюджет като предимство, като отбеляза, че правителството има възможности за маневриране при евентуален низходящ тренд на растежа.

Според Костов обаче това е проблем, тъй като у нас има необходимост да се догонват средноевропейските нива на развитие. „Когато намалява преразпределителната сила на разходите на държавата като процент от БВП, това не е добре“, посочи експертът.

„Балансираният бюджет нямаше да бъде проблем, ако държавата стимулираше чрез елементите на правителствените разходи реалната икономика", посочи Костов.

Лайвнюз