Политолог: Богатите българи смятат, че преходът е свършил

Близо 30 г. българите се питат дали е завършил Преходът. Някои клишета за този период са иронични, някои са смешни, други съдържат самосъжаление. Социологическото ни изследване показа, че колкото повече пари получаваш, толкова си по-склонен да смяташ, че той е свършил. Това каза политологът Първан Симеонов при гостуването си в БНТ.

Според 71% от анкетираните Преходът продължава. „Преходът в България отдавна е свършил. Въпреки това има усещането, че не се случиха нещата както трябва. Малко неща обаче могат да се върнат“, посочи той. 

На въпрос, кой е съсипал държавата. 80% от хората смятат, че в България има мафия. Убеждението за това е сериозно. По думите на Симеонов, обаче ние не заслужаваме чак такова самоунижение. „България е постигнала много през тези 30 години“.

„Демокрацията ни отне много“ е друго популярно клише. Анкетираните хора обаче показват партийно разделение. Според симпатизантите на БСП твърдението е вярно, докато десните го опровергават.

Първан Симеонов каза още, че изследването показва и друго нещо - в България допуснахме доста сериозно неравенство. Много хора се чувстват не просто обеднели, а лишени от статус. Това са загубилите от Прехода. Те няма как да са доволни. Ние сме застаряващо обществото.

Лайвнюз