Калфин: Русия трябва да пази много крехки геополитически баланси в Сирия

Русия трябва да пази едни много крехки геополитически баланси в Сирия. С участието си във войната тя на практика даде рамо на тази коалиция, в която е режима на Асад, проиранските шиитски групировки, Хизбула и други въоръжени отряди. И фактически взе страна в този конфликт. Това коментира Ивайло Калфин, бивш външен министър и съветник на Гюнтер Йотингер, в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков, предаде Инвестор.

„Но винаги трябва да имаме предвид, че страните в конфликта не са две. В Сирия са много повече. Съответно Русия трябваше да намери баланса в отношенията с други два важни фактора в Сирия – Турция и Саудитска Арабия и разбира се, със самите американци“.

По думите му общо взето Русия е успяла да неутрализира геополитическата заплаха, свързана с Турция, Саудитска Арабия и тяхната намеса в този сирийски конфликт.

„Въпросът е сега в хода на някакъв мирен процес да бъдат очертани в договор тези геополитически линии на влияние в Сирия. Ако това се случи и бъде записано, че едните имат влияние тук, а други там, това означава юридически разпад на Сирия, към който нито режимът на Асад се стреми, нито Русия“.

Калфин посочи, че всъщност американците отделят повече средства за хуманитарна помощ в Сирия, отколкото за военни операции. Но според него проблемът за тях е, че голяма част от тези помощи минават през ООН.

„А помощите на ООН не могат да стигнат до районите, които не са контролирани от Асад, т.е правителство на Сирия ги насочва именно към тези райони, които то контролира. Неслучайно сега сред американските експерти и политици има дебат дали те въобще да не се откажат да предоставят пари на ООН за хуманитарни помощи“.

Лайвнюз