Сънародниците ни от Сърбия чакат 4-5 години за българско гражданство

Десетки българи от Босилеград , които инвестираха по няколкостотин евро в документи за българско гражданство - за всякакви такси, преводи, легализации и пътувания до София, чакаха 4-5 години за българско гражданство и накрая получиха отказ. Това каза председателят на Демократичния съюз на българите в Босилеград Драголюб Иванчов.

Според него сред отказите има и куриозни случаи, в които е отказано българско гражданство на хора, завършили образованието си в България по 103 ПМС и неведнъж доказвали българския си произход при кандидатстването, записването на университета и изваждането на лични карти пред органите на МВР.

"Недопустимо е на кандидатите за българско гражданство, които към момента на кандидатстването са предоставили всички изискуеми документи и имат готовност да доставят всякакви други допълнителни такива, се отказва българско гражданство заради това, че институциите не признават документите едни на други, взаимно се обвиняват за корупция или просто си водят партийни спорове, вместо да се придържат към словото на Закона", отбеляза Иванчов.

От Демократичния съюз на българите по-рано се оплакаха, че на български граждани от Босилеград с адресна регистрация в Кюстендил, се отказвало да им се издадат свидетелства за правоуправление на моторно-превозни средства.

Лайвнюз