Русия: Европа има интерес на континента да няма нови бежански вълни

Европа ще прави всичко, за да се споразумее с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Това заяви руският политолог Владимир Фитин по повод очакваното днес посещение на турския лидер в Брюксел, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Миналата седмица Анкара заяви, че отваря границата с ЕС за имигранти, защото не може да се справи с новата вълна бежанци от Сирия. След това към границата с Гърция се втурнаха десетки хиляди имигранти.

Ердоган обвини 27-те в лицемерие на фона на миграционната криза, а външните министри от Общността изтъкнаха, че е недопустимо да се използват имигрантите като инструмент за политически натиск.

Ердоган иска сега ЕС да поеме финансирането на неговата война в Сирия, но Европа не подкрепя сирийската му операция, затова се очертават доста трудни преговори, коментира ориенталистът Саид Гафуров.

Турция се сблъска с крайно остра финансова криза. Вината носи в по-голяма степен Евросъюзът, търговската му политика, кредитно-паричната и изобщо външноикономическата му политика.

Ердоган има голяма нужда от пари. Ще отбележа, че за него бежанците и Идлиб като цяло - това е огромна черна дупка, където изчезва огромно количество пари, не само бюджетни, но и пари от ислямските фондации. Естествено той е голям майстор на политическия блъф и на политическите пазарлъци.

Затова, ако ме попитате на кого бих заложил 10 долара, бих отвърнал - на Ердоган, казва експертът.

Същевременно Евросъюзът сега е в много остра криза заради Брекзит. Парите от Обединеното кралство спряха да идват, а никак не му се ще да орязва разходите, допълва Гафуров.

Лайвнюз