Милен Велчев: Европа не е готова за последиците от коронавируса!

Водещите икономики ще са в рецесия поне през първото полугодие. Въпросът е колко дълго ще продължи. Коронавирусът е основната причина за очакваната световна рецесия. Той е причина за колебания и притеснения, коментира бившият министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски Милен Велчев, предаде БТВ.

Нещата започват с Китай, защото световното производство на почти всички стоки и доставки са свързани, а Китай е работилницата на света и неминуеми компоненти за други страни не се доставят при подобни ситуации.

Прогнозата в краткосрочен план е за спад, не се знае точно с колко процента, но по-важно е кога светът ще се върне към нормалния си ритъм.

Много рядко правителствата са виновни за икономически кризи, въпреки че хората са склонни да обвиняват правителства.

Според Милен Велчев, Кристин Лагард може да се окаже права. За съжаление, няма инструменти за справяне с такава ситуация, особено в Европа.

Единствено може да се разчита на фискалната политика, изразходване на повече пари от правителствата, важни са координираните действия на всички правителства в Европа, няма да има резултат само на една или две държави.

Велчев добави, че е важно как се изразходват парите, за да се омекоти удара на кризата. България е като лодка, която е вързана към големия европейски кораб, въпросът е дали ще бъдем влачени за въже или ще се качим на кораба.

Рискове за еврото и България ще има само, ако има негативни процеси в България, няма проблем да се запази курса на лева.

Лайвнюз