Не разчитайте на държавата за здравето си

Моля ви, бъдете разумни, а не паникьосани или безсмъртни. И двете крайности са вредни за вашето и на околните здраве. Това пише Надежда Цекулова в коментара си за Дневник.

Ограничете максимално социалните контакти. Спазвайте строга лична хигиена (мийте си ръцете толкова често, колкото е възможно). Ползвайте антибактериални кърпички и гелове.

Не се пипайте по устата, носа, очите. НЕ ПИПАЙТЕ ЧУЖДИ ДЕЦА (всички лиготии като щипане по бузки и ръчички ги забравете окончателно).

Не ползвайте общи кърпи, възглавници, прибори за хранене.

Помогнете на възрастните си роднини - пазарувайте вместо тях, вземете им лекарства, винаги взимайте предпазни мерки, когато ги посещавате.

Спазвайте поне еднометрова дистанция, когато сте сред хора. Постарайте се възможно най-рядко да попадате в затворени пространства, където това не е възможно.

Пазарувайте разумно. 20 кг ориз не е разумно. Или 30 кг свинско във фризера.

Не се презапасявайте излишно с лекарства -

така лишавате някой, който истински се нуждае от тях сега.

Покривайте устата си с лакет или кърпичка, когато кихате и кашляте. Ако я покривате с длан, вирусите полепват по ръцете ви и се разпространяват чрез повърхностите, които докосвате.

Ако имате някакви симптоми, останете у дома. Носете маска, ако около вас има други хора, и избягвайте физически контакт с тях.

Осъществете първия контакт със здравната система (личен лекар) по телефона. Телефонът на Мнистерството на здравеопазването, разкрит

специално за въпроси за коронавируса е 02 807 87 57, но на 112 би следвало също да могат

поне да ви насочат. (Ако са успели да ги обучат).

Не се самолекувайте с противовирусни препарати и/или антибиотици. Може да си навредите повече от вируса.

Бъдете изключително бдителни и не разчитайте държавата/лекарите/болниците/другите да се погрижат за вашето лично здраве. Това никога не е добро решение, но този път е особено важно да го повярвате.

Лайвнюз