Общинските болници излизат на протест заради нерешените проблеми в здравеопазването

Общинските болници излизат на протест заради нерешените проблеми в здравеопазването и като последен опит за привличане на вниманието върху непрекъснато нарастващите проблеми в системата на общинското здравеопазване, предаде БТА.

Управителния съвет на Сдружението на общинските болници в България /СОББ/ взе решение за обявяване на национален протест на 15 януари от 12 до 13 часа по местонахождение на общинските болници. Протестът ще се изразява в преустановяване на работата на лечебните заведения за болнична медицинска помощ за един час, като пациентите в спешно и животозастрашаващо състояние ще бъдат обслужвани. Това съобщи за БТА председателят на Сдружението д-р Неделчо Тотев и уточни, че мото на протеста ще е: "Спрете унищожаването на общинското здравеопазване!".

До това решение се стигна, след като променяните с годините условия създадоха обстановка, при която общинските болници повече не могат да изпълняват своите задължения, каза д-р Тотев. Според него с протеста се прави последен опит за привличане на вниманието върху непрекъснато нарастващите проблеми в системата на общинското здравеопазване.

Всичко започна преди около 18 години с приемането на законите, определящи структурата и функционирането на здравната система в България, като за този период са приети трите основни закона, а след това са публикувани в повече от 200 броя на "Държавен вестник" над 3000 промени в тях, коментира управителят на УС на СОББ.

До момента МС и МЗ непрекъснато приемат нормативни документи - постановления, наредби, стандарти и т.н., с които доразвиват законодателната дейност, но едва ли има човек в тази държава, който може да се оправи в тази джунгла от противоречиви, необезпечени и безсмислени изисквания, допълва д-р Тотев.

Според него към момента ситуацията е следната: "реформите задоволяват потребностите на реформиращите, а се плащат от реформираните", като сътвореният нормативен хаос вече е превърнат в реален хаос в системата на здравеопазването.

В мотивите за протеста се посочва, че в обстановка на хаос общинските болници са работили и са извършвали около 1/5 от болничната дейност в страната. Те оказват и до момента достъпна медицинска помощ за повече от 150 общини и за около 2 милиона български граждани.

Но така наречената реформа си взема своето - за последните 10 години около двадесет общински болници прекратиха своето съществуване, а за стотици хиляди българи, живеещи в отдалечени селища, често пъти възрастни хора, преживяващи с нищожни средства, здравеопазването се превърна в мираж, уточняват от УС на СОББ. И допълват, че цените на клиничните пътеки, чрез които се заплаща дейността на болниците са определени 2007 г. при минимална работна заплата 180 лв., като при тази ситуация повечето общински болници икономически трудно могат да съществуват.

Според СОББ в общинското здравеопазване има редица парадокси, които обясняват неговото незавидно състояние: между 2006 г. и 2007 г., вследствие на нормативни промени, са унищожени половината специалисти по вътрешни болести, както и една четвърт от хирурзите. Дава се и пример с факта, че в Кюстендилска област се хоспитализират 28 пъти по-малко пациенти, болни от диабет на 100 000 население в сравнение с Пловдивска област, макар заболяването да се среща със сравнима честота. Освен това в 12 области на страната за срок от 4 години не се е хоспитализирал нито един пациент с ревматологично заболяване.

В документа се уточнява също, че още през май 2017 г. УС на СОББ, базирайки се на изискванията на чл. 107 на Лисабонския договор, дефиниращ държавната помощ, е предложил да се предостави целева субсидия в размер на 30 млн. лева за запазването на тези изисквания. Тези пари ще бъдат най-ефективно използваните средства в българското здравеопазване, съхранявайки функциите на общинските болници, допълват от СОББ.

Други спешни мерки, предлагани от СОББ са: спешно изплащане на надлимитната дейност за последните две и половина години и спешно увеличаване на цените на клиничните пътеки, покриващи масовата патология и изпълнявани предимно в общинските лечебни заведения. Освен това се иска и незабавен дебат за развитието на българското здравеопазване, на който всяка една от заинтересованите страни да предложи цялостен модел за система на здравеопазване, позволяващ с ресурса, с който страната ни отделя, да се постигнат по-добри резултати.

От Сдружението на общинските болници в България припомнят също, че от своето създаване в края на 2011 г., СОББ прави всичко възможно, за да се запазят общинските болници. За този срок 4 пъти, със съдействието на НЗОК и БЛС, се е стигало до приемане на допълнителни указания, които съхраниха голяма част от общинските болници, с участието на СОББ са били отменени също повече от 20 наредби и медицински стандарти, които съдът е определил като незаконосъобразни. 

Лайфнюз