Университетски преподавател: Еврозоната ще причини инфлационен шок у нас

Цените у нас няма да се вдигнат, ако влезем в чакалнята на еврозоната. Това са приказки от типа "една баба казала на пазара", заяви  финансовият анализатор и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов при гостуването си в Нова.

В Гърция например има процес на вдигане на цените вследствие на подобряване на живота на хората. Това се нарича конвергенция. Това се наблюдава най-вече в сферата на услугите. Общото ниво на покачване на цените е 1% на година, дори след това някои от тях са намалели. А в скандинавските страни цените са се вдигнали с 0,5-0,6% годишно, посочи Дацов.

В случая без структурни реформи няма да мине. Преди да влезем в чакалнята на еврозоната трябва да има реформиране на икономиката и подобряване на ситуацията, каза експертът.

Преподавателят в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Банчо Банов е категоричен, че цените ще скочат след влизането ни в чакалнята на еврозоната. Това, което струва 99 стотинки, търговците ще го направят 99 цента. В Германия при въвеждането на еврото цените се удвоиха. Това ще бъде инфлационен шок и ще трябва 5-6 години да минат, за да се напаснат цените, подчерта доц. Банов.

Лайфнюз