Журналист: Убийството на Оливер Иванович е истинска трагедия

Това политическо убийство не е прецедент. В случая обаче става дума за тежък инцидент в един много сложен момент, в който се намират Сърбия и Косово. Убийството трябва да се разглежда в аспекта дали ще блокира процеса на нормализацията на отношенията между двете държави. Това каза журналистът Любчо Нешков по повод убийството на един от политическите лидери на косовските сърби Оливер Иванович при гостуването си в БНТ.

Не вярвам да се стигне до някаква по-сериозна дестабилизация в региона. Дано властите и в Белград, и в Прищина да съумеят да превъзмогнат инцидента и да продължат напред. Това е истинска трагедия за политическия елит и в Косово, и в Сърбия, но се надявам скоро те да преодолеят тази ситуация, заяви Нешков.

По думите му зад убийството може да се търсят не само политически, но и лични мотиви. В Косово има гигантска контрабанда – може в случая да има чисто криминален момент, отбеляза журналистът.

В региона България се утвърждава като един от най-важните стабилизиращи фактори и разговорите, които вчера премиерът Борисов е провел със свои колеги от Балканите след убийството, са в тази посока, коментира Нешков.

България не е направила нито тактически, нито стратегически гаф през последните три десетилетия на Балканите. Това, което България дава, тя го е правила през последните три десетилетия – осъждане на националистическите експанзионистични движения и създаването на велики държави. Позицията на България към държавите от Западните Балкани е много ясна – тяхното място е в Европейския съюз, каза още Любчо Нешков.

Лайфнюз