Обзор: Дебати по вота на недоверие

Приключиха дебатите по първия вот на недоверие към кабинета Борисов 3, които продължиха близо 5 часа. БСП атакуваха кабинета за провал в борбата с корупцията. Управляващите определиха като неверни аргументите на левицата и заявиха, че вотът няма да успее да свали правителството. Централна тема в разискванията беше отсъствието на премиера Бойко Борисов от пленарната зала, предаде БНТ.

Чуха се познати аргументи и факти, които управляващи си разменяха в последните седмици управляващи и опозиция. В пленарна зала присъстваха голяма част от министрите от кабинета.

Управляващите уточниха, че премиерът има важни международни срещи и разговори и това е причината днес да не присъства на разискванията по вота на недоверие.

От БСП отново отправиха обвинения за корупция в различни сектори в здравеопазването, в обществените поръчки. Говориха за проблемите по граничната ограда със санирането. Споменаха скандалите Хасковогейт и Судужкгейт. Управляващите заявиха, че не приемат аргументите на опозицията , че нямат вола за борба с корупцията и посочиха, че този вот няма да мине. От ДПС заявиха, че ще подкрепят вота на недоверие.

Мустафа Карадайъ отново разви тезата си за програма за ускорено развитие на България. От Вола отново обявиха, че ще гласуват против вота на недоверие и свалянето на правителството.

Най-интересните изказвания:

Корнелия Нинова - председател на ПГ "БСП за България":Той, като че ли приключи вотът преди да е започнал. Оглушителното отсъствие на министър-председателя е самопризнание за вина за корупция. Ако не беше така, той щеше да е тук. Обръщам се най-вече към българските граждани - просто не се предавайте.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Да се твърди, че правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" не само не може, но и не иска, цитирам, да противодейства на корупцията, е дълбоко невярно твърдение, спекулативно. Колеги отляво, вие споменавате във вашата предизборна платформа за системна борба с корупцията, знаете ли колко пъти? Нула.

Стоян Мирчев - депутат от ПГ "БСП за България": Г-жо Караянчева, моля да се вземат съответните мерки и да осигурите присъствието на министър-председателя. И ще ви кажа защо аз имам вяра във вас. Защото вие сте смела жена, за разлика от страхливеца, който се е скрил в Министерски съвет.

Цвета Караянчева - председател на НС: Моля ви, запазете тишина, колеги!
Лъчезар Иванов - депутат от ПГ на ГЕРБ: Десет пъти последователно изгубихте избори от ГЕРБ и на последните избори - аха, аха да спечелите, ама не.. Пак загубихте и останахте отново в опозиция. А тез витрини са отрупани с безброй жадувани неща.

Йордан Цонев - зам.-председател на ПГ на ДПС: Щеше да бъде смешно, ако не беше толкова тъжно. Хареса ли ви това есе ли е, памфлет ли е, не му знам литературния вид? Нито направихте забележка, че изобщо не е по темата.. И ние предупреждавахме от ДПС, предупреждавахме и БСП, и останалите, и в медиите, че този дебат ще се превърне точно в това - в отрицание на целите, които си поставя.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и министър на отбраната: По всички тези въпроси с подобни дебати, от които някой може да си вдигне рейтинга, нещичко или поне така си мисли, файда - йок.

Лайвнюз