Тихомир Безлов: Акция ,,Олигарх'' - десетки процеси без присъди

Има два модела за печелене на популярност – вдигате на доходите и наказвате лошите. Това заяви Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията при гостуването си в БТВ.

Той коментира арестът на семейство Баневи. По думите му има и хипотеза за контрол на други политически сили. „Показвате, че така контролирате играта”, отбеляза Безлов.

Припомняме, че двамата бяха арестувани във Франция заради разследване на приватизираното и после фалирало предприятие „Полимери”. Прокуратурата започва досъдебно производство за пране на пари, данъчни измами и присвоявания.

"Ползата от този арест би била усещане за справедливост. Но колко е възможно това, има десетки процеси, но няма присъди”, каза Тихомир Безлов. „Независимо кой е на влас, всеки има група олигарси, които започват да стават привилегировани – дали ще им купувате дупките или ще им давата ТЕЦ-ове, това е част от играта", коментира той.

Според Тихомир Безлов с акция „Олигарх“ се прави някаква ревизия на прехода. „Ако говорим за семейство Баневи, това е класическият фонд за масова приватизация. Масовата приватизация е най-голямото разпределение на активи и практически най-класическата измама, защото милиони хора си вложиха боновите книжки във фонда“ допълва той.

„За разлика от мутрите, които си взимат със сила магазини и застраховки, олигарсите го правят през политиците”, коментира Безлов. Според него ревизия на прехода е възможна, зависи каква е ползата, но всички са скептични доколко е възможно това.

Лайвнюз