Д-р Николай Михайлов: Истанбулската конвенция е куфар с двойно дъно

България трудно може да вземе суверенно решение за Истанбулската конвенция, от това, което е взето от Европейския съюз. Това би означавало да оспорим властта на организацията, към която принадлежим, а България няма готовност за това, каза психиатърът д-р Николай Михайлов при гостуването си в България Он Ер.

Дебатът е силно острастен и разполовява обществото. В тази конвенция има клопки, тя е като куфар с двойно дъно, съдържа възможности, които трябва да бъдат осъзнати и компетентно дискутирани, и от основно от юристи, посочи д-р Михайлов.

В конвенцията се говори за свободно избираем пол – включват се трансджендъри и травестити. Те попадат в обсега на защита от дискриминация като всички жени, които имат биологичен женски пол. Това означава, че не само трети пол, а много повече полове влизат в обсега на защита на тази конвенция. Освен грижа за защита на жените от насилието Истанбулската конвенция внася идеология, която трансформира основни начала на българския начин на живот и правна система, коментира психиатърът.

Позицията на Българската православна църква е изключително вярна. Тя е изречена изключително твърда и защитава библейски начала и българската традиция и духовност в известен смисъл. Това, което застрашава българската държава е много дълбоко отиваща и радикална трансформация на българския начин на живот и обществената система. Най-сериозното е, че ще бъде разширен обсегът на въображение на децата и те ще бъдат учени да избират пол, сексуалност, каза още д-р Николай Михайлов.

Лайвнюз