Кънчо Стойчев: Интервюто на Слави с Борисов беше уговорен мач!

В снощното интервю в "Шоуто на Слави" не сме чули нищо ново от премиера Борисов. Но той легитимно си защити управлението, свърши си работата. Цялото интервю малко ми напомняше на тъмните години на Българския футболен съюз, когато мачовете бяха уговорени. Това каза политологът Кънчо Стойчев при гостуването си в Нова.

Силно ми миришеше на уговорен мач. Беше уговорен мач, тъй като отсъстваше каквато и да е острота и който и да е важен проблем. Да вземем проблема с данъка на старите коли - разбира се, че трябва да се сложи данък, къде беше Борисов да защити тази теза? Как може, който замърсява, да не плаща повече? Това не е въпрос на бедност или богатство, каза още Кънчо Стойчев.

Евролистата е нещо като проекция, възможност, алтернатива за Волен Сидеров и "Атака". Това каза политическият психолог Антоанета Христова.

Не трябва да възприемаме политиката като еднозначно действие. Волен Сидеров е показал, че е човек, който влиза в различни роли и изгражда добри стратегии. Една от възможностите му е да отиде заедно с Бареков на евроизборите. Това да води изборите е само една от възможните алтернативи и той ги проверява. В момента той играе самостоятелна игра, която е в интерес на партия "Атака" и бъдещите ѝ перспективи, заяви Христова.

Не сме в парламентарна криза, гласуването на новия вицепремиер го доказа, каза социологът Кънчо Стойчев. Колкото до Волен Сидеров, той е във възможно най-добра ситуация – хем е в управлението, хем не е в изпълнителната власт, където се трупат негативи. Освен това по този начин има повече време да гради стратегии, заяви Стойчев.

В отговор на въпрос какво ще се случва в стаите на Обединените патриоти в Народното събрание след връщането на Валери Симеонов в парламента, Стойчев заяви: "Идват хубави, светли празници - ще имаме забавление, новогодишна програма".

В момента се получава, че Волен Сидеров, като председател на парламентарната група на Обединени патриоти,  ще бъде шеф на Валери Симеонов. Аз не си представям как ще вървят техните отношения предвид характера на Симеонов и перспективите, които му се отварят. Моята прогноза е, че има път, който ще ни изненада, т.е. може би Симеонов ще има друго назначение, а може да има промяна в йерархията вътре в коалицията, но може и тя да се разцепи. При нито едно от положенията обаче за момента партиите, които са в парламента нямат интерес да направят проверка на статуквото преди европейските избори, каза Антоанета Христова.

По думите на Кънчо Стойчев отсъствието на Борисов при вчерашното гласуване на новия вицепремиер Марияна Николова е знаково. Според политическия анализатор на срещата на малката коалиция във вторник е бил постигнат компромис, който обаче е грешен и новият вицепремиер Марияна Николова не е правилният избор за вицепремиер. Нямам нищо лично срещу г-жата вицепремиер, но погледнато структурно все пак началникът на кабинета е най-близкият човек на вицепремиера. По този начин виждаме заявката на г-н Симеонов доста активно да продължи борбата, която той води. Това не е удачно политическо послание. Борисов правилно, макар и меко, се дистанцира от това, което се случва. Той държи един много горещ картоф в ръцете си, коментира Стойчев.

Лайвнюз