Андрей Райчев: БСП успяха да се наложат като опозиция!

Конституционният съд обяви вчера за противоконституционно решението на парламента да не освободи депутата Делян Добрев въпреки подадената от него оставка. Междувременно през последните седмици призивите за оставка от страна на опозицията продължават на фона на един неуспешен вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", съпътстван от редица протести, предаде България Он Ер.

"Решението на съда е много правилно, защото той реши веднъж завинаги, че ако депутат си подава оставката няма да има гласуване в парламента, а личната му воля просто ще бъде уважена", посочи в студиото на "България сутрин" социологът Андрей Райчев.

Депутатите отказаха да пуснат Добрев в началото на октомври, когато избраникът от ГЕРБ внесе искане да излезе от парламента заради скандала "Кумгейт" в Хасково.

Скандалът "Кумгейт" избухна през есента на миналата година, когато БСП разкри, че близки, роднини и съученици на Добрев са назначени на ключови места в Хасково.

След среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов депутатът обяви, че излиза от парламента и политиката, но народните представители от неговата партия не се съобразиха с това.

БСП сезира Конституционния съд, а Добрев оттегли оставката си в края на 2017 година.

"Социалистите от своя страна успяха да се наложат като опозиция. Те обаче нямат много възможности пред себе си, тъй като са достигнали историческия си таван по гласуване и едва ли биха събрали повече от 1 млн. гласа на бъдещи избори", подчерта Андрей Райчев.

Той допълни още, че лидерът на БСП Корнелия Нинова е била доста непредвидима, но пък през последните няколко месеца е успяла да направи интересни политически ходове, например свалянето на председателя на НС Димитър Главчев, по думите му, само с един замах.

Лайвнюз