Топлофикация вече ни подготвя за големите сметки

Очакват се по-високи сметки за парно през декември заради по-студеното време. От "Топлофикация - София" вече отчитат с близо 14% по-голяма консумация на топлинна енергия в сравнение с миналия декември.

Тази година отоплителният сезон започна относително късно - през ноември. Средната температура в София през този декември (той още не е приключил, бел.ред.) е била -0,3 градуса, доста по-ниска в сравнение с декември миналата година +2,7 градуса. Затова и очакванията на дружеството са за по-високи сметки за декември.

В подготовката си за шоковите сметки, ,,Топлофикация'' ни съветва дружелюбно как да пестим. Сред съветите са: пред радиаторите да няма завеси, декоративни решетки и масивни мебели.

Обясняват, че ако оставим включен само един радиатор и отворите широко вратите, за да отоплявате останалите помещения, няма да намалите сметката си. Работещият радиатор постоянно ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената температура в широкото пространство.

За поставянето на винтили в положение ,,2'' и прочие. Никой, обаче не обяснява как да се справим с кражбите на топлоенергия, от които дружеството е абдикирало, като е оставило това да се отчита от топлинни счетоводители, а самата кражба да се идентифицира и отстрани от... ,,етажната собственост''.

За други основни парадокси, като печалбата от вторичен продукт, какъвто е ,,подгряването на водата'', вместо от от продажбата на електричество, който е основния продукт на дружеството не се говори. Както и къде отиват парите от продажбата на ток на НЕК и защо не са част от сметките на потребителите, със знак минус.

Монополистът е и един от основните причинители на пробеми с гражданите, според омбудсмана Мая Манолова. Все още няма закон, който да е успял да се пребори с безобразията на дружеството, свързани с бързото съдебно производство, ЧСИ-тата и прочие.

Но, температурата този месец е по-ниска. Очакват ни големи сметки. Да пестим!   

Лайвнюз