Михаил Константинов: Няма да има три пъти избори през 2019

Досега в новата история не е имало три пъти избори в една година. Тази възможност започва да става по-малка, защото ако нещо свръхужасно не се случи, няма как да има предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през 2019 година. Това каза математикът проф. Михаил Константинов при гостуването си в България Он Ер.

Да се правят заедно с местните също няма да е адекватно, така че ако нещата вървят нормално, очаквам да има два вота през годината – европейски и местни.

Европейските избори винаги са били лакмус за разположението на политическите сили у нас. Властта ще остане стабилна, ако ГЕРБ плюс евентуален техен бъдещ съюзник, като например градската десница, имат 9 или повече депутати. Ако БСП имат 9 депутати, това е индикация, че социалистите имат някакво предимство, което може да доведе до предсрочни избори. Българите малко неглижираме еврооизборите, но този път те са важни, защото ще покажат може ли да се стигне до предсрочни избори в България, посочи проф. Константинов.

В момента не Обединените патриоти могат да сринат властта, по-скоро някакво вътрешно събитие, тежък вътрешен конфликт в България, което в никакъв случай не желая да се случва в моята страна, каза политическият анализатор.

За България местните избори са от фундаментално значение. Разгромната победа на ГЕРБ от предишния местен вот няма да се повтори, но няма как при стабилни местни структури те да имат много по-слаб резултат. Очаквам на тези избори БСП да подобри резултата си, заяви още проф. Михаил Константинов.

Прословутото машинно гласуване, за което говори президентът, в Европа го няма – има го в Индия и Венецуела, каза още проф. Константинов.

Лайвнюз