Управляващите раздадоха магистралите предизборно

В годината, когато предстоят поне два вида избори, управляващите бързат да раздадат най-апетитните поръчки, изпълнявани с европари - за строителство на транспортна инфраструктура, пише в коментар Сега.

"Джи Пи Груп", за която миналата година премиерът Бойко Борисов нареди да бъде извадена от всички поръчки с европейски пари, вчера подписа с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) договор за строителството на най-дългия шосеен тунел у нас - "Железница", част от магистрала "Струма". Регионалното министерство пък разпространи списък с договорите на държавната фирма Автомагистрали". От него става ясно, че част от бъдещите дейности по строителството на магистрала "Хемус" вече са "капарирани" от избрани изпълнители.

Всичко това се случва в предпоследната година от сегашния програмен период (2014 - 2020 г.) за усвояване на еврофондовете. Проектите, финансирани с пари от ЕС, трябва да бъдат завършени до 2023 г., за да не бъдат загубени парите. Много от тях, като магистрала "Струма", са забавени и рискът е в крайна сметка обектите да бъдат платени от държавния бюджет.

Дали само тази опасност, или и други мотиви, са довели до "амнистията" на "Джи Пи Груп", не е ясно. В средата на миналата година премиерът Борисов поиска тя да не получава повече европари след разкритията на "Биволъ" за нагласяване на обществени поръчки и унищожаване на документи. Въпреки че тогава компанията обяви, че ще се откаже от проекта "в името на обществения интерес", вчера заяви, че ще го изпълни, пак "в името на обществения интерес".

В края на миналата година правителството изненадващо отпусна 1.34 млрд. лв. за продължаване на строителството на 134 километра от магистрала "Хемус" от пътен възел "Боаза" до пресичането на пътя Велико Търново - Русе. АПИ веднага сключи договор с държавната фирма "Автомагистрали" за изграждането на трасето, макар да бе ясно, че фирмата няма нито хората, нито техниката, с които да изпълни задачата. Още тогава се появиха съмнения, че така се заобикаля законът за обществените поръчки, а работата и парите ще получат фирми, избрани по непрозрачен начин и без конкурс.

В понеделник, след натиск от страна на опозицията и на медиите, регионалното министерство разпространи договорите на "Автомагистрали", които потвърждават съмненията. Оказа се, че още преди да й бъде възложено строителството, държавната фирма е сключила предварителни договори с компании, които по традиция получават големите пътни проекти у нас.

Лайвнюз