Експерт: ГЕРБ си вкара куриозен автогол!

ГЕРБ се издънват на най-лесното място. Повече от десетилетия имат опит на политическия терен и знаят, че като наближат избори, в които БСП се чувства застрашена, БСП прави винаги 2 неща: първо - подлага на съмнение честността на изборния процес и второ – казва демокрацията е в опасност, нека зад нас се съберат всички, дори и тези, които иначе не могат да ни понасят. Това заяви политологът Първан Симеонов, който коментира темата за преференциите и промените в Изборния кодекс, предаде БНР.

ГЕРБ си вкара куриозен автогол. Да дадеш на БСП такъв коз в този момент, свидетелства или за политическа непохватност, или за съзнателен план – план не в угода на Бойко Борисов. Последната година – две зачестиха случаите, в които парламентарната група на ГЕРБ държи съвсем различна линия от тази на Борисов и понякога не е ясно дали всъщност между двете има синхрон“, обясни Симеонов.

По думите му ГЕРБ се излага в края на един период, в който „устискаха“. „Зимата свършва, социални протести в страната няма. ГЕРБ удържа. Няма тежки драми на тема ръст на цените. ГЕРБ се окопити и перспективата за предсрочни избори се отдалечи. От днешна гледна точка беше по-вероятно ГЕРБ да спечели и европейските избори. И точно в този момент те се изложиха“, каза още Симеонов и добави, че оста ГЕРБ - ДПС вече не е тайна за никой и тази ос в момента се подкрепя от Запада.

Според него БСП също греши. "БСП бъркат, като не виждат това спокойствие и си въобразяват революционна ситуация. БСП печели това, че получава шанса да направи нещо като общ фронт. Ако на евроизборите останат 2 опции, някои сини хора, някои привърженици на Слави Трифонов, протестно настроени хора да си кажат - избирам между по-малкото зло. По-малкото зло в момента е БСП, защото тя е остра, протестна и малко по-демократична на фона на ГЕРБ", даде пример политологът.

Лайвнюз