Цветанов стана още по-силен. Как е възможно?

ГЕРБ е напът да сътвори доста голям управленски абсурд. Цветанов уж си отива заради етичен проблем, но всъщност триумфира. И дори се издига. Това пише в коментара си за Дойче Веле Даниел Смилов.

ГЕРБ е на път да сътвори голям управленски абсурд. Цветанов уж си отива заради етичен проблем, но не само запазва влиянието си в партията като неин (заместник) лидер, а и триумфално шества из ефира. Освен това очевидно ще запази и ролята си в групата на ГЕРБ в парламента - чрез г-жа Дариткова, която има профила на негова проекция без достатъчно самостоятелна политическа тежест.

Като цяло поведението на "втория човек" след Борисов следва вече отъпкана пътека - дадена е оставка, но не е призната вина. Защо се дава оставката - официално това остава неясно (макар всички да знаят защо). Подалите оставка гордо се разхождат из студиата и обясняват действията си, все едно са извършили някакво геройство. Оттук и коментарите, че от всичко, случило се дотук, ГЕРБ ще излезе с "позитив" - хората ще харесат ритуалните "жертви" на политици "без вина".

Подобно отношение разчита на обществен инфантилизъм - очакването, че мнозинството ще се плъзне по повърхността на нещата и бързо ще забрави. От ГЕРБ може и да са прави да разчитат на такъв инфантилизъм, но не прави чест да се опитват да печелят с подобна стратегия.

Когато проблемът е "само" етичен
Какво всъщност означава "етичен проблем"? Много се спекулира, че в "Апартаментгейт" нарушение на закона няма - има "само" етичен проблем. Което едва ли не решава въпроса - щом е само етичен, значи всъщност няма проблем.

Когато някой на държавна позиция купува апартаменти, стоки или услуги на ексклузивни, преференциално ниски цени, възникват съмнения, че става дума или за скрит подкуп от страна на фирмата продавач, или за изнудване от страна на политика купувач. Участниците в "Апартаментгейт" така и не изясниха кое от двете е вярно в случая, нито пък дадоха смислено обяснение за някаква трета възможност. Когато половината висш актив на една партия има подобен "етичен проблем", може би е редно тя да бъде по-самокритична и да не бърза да реабилитира, оневинява и героизира подалите оставка.

За съжаление обаче от ГЕРБ опитват да направят точно това. Веднага след завръщането си от САЩ Цветан Цветанов даде триумфална пресконференция, на която припомни постиженията си и благодари на всички - от Борисов и съпругата си до Корнелия Нинова. Невнимателният зрител би могъл да остане с впечатлението, че вместо с оставка заради "етичен проблем" Цветанов се връща с "Оскар" за цялостна дейност.