Весислава Танчева: Някои хора се държат като безнаказани

"Хора като Иван Гешев и Пламен Георгиев се държат като безнаказани, сякаш никой не може да им поиска отговорност". Това каза пиар експертът Весислава Танчева за БНР.

Тя смята за крайно неприемливо поведението на председателя на Комисията за незаконно придобито имущество Пламен Георгиев.

"Това е отблъскващо поведение за зрителите и колегите, които са там и задават въпроси. Човек се държи така, както му повелява усещането за безнаказаност. Както е конструирана в България властта, разделението на властите, над прокуратурата и специализираните органи като КПКОНПИ, на практика няма никакъв контрол. Над прокурорите реално е Господ. На практика те не се отчитат на никой, освен на себеподобни“.

„Няма да получим отговори, защото те не са длъжни да ни дават отговори“, добави Танчева. Според нея логиката в такива ситуации изисква Георгиев да се оттегли от поста за известно време, за да не може да влияе на проверката.

По думите ѝ това усещане не се отнася за хората в изпълнителната власт и парламента.

„Цветан Цветанов се оказа в по-уязвима позиция отколкото Пламен Георгиев“, подчерта Танчева.

„В парламента мълчанието настана още когато се разбра, че най-силният човек в НС е уязвим и вече не е в парламента. Без Цветанов по цветановски нещата си продължават. Кой да говори по тази тема в парламента – там няма никаква опозиция“.

За все още незаетата позиция на министър на правосъдието на мястото на Цецка Цачева, която също подаде оставка заради скандала „Апартаментгейт“, Весислава Танчева каза:

„Цачева зададе стандарт, който позволява да караме и без министър. Очевидно – безгласна буква, който присъства във ВСС, когато трябва да се провеждат заседания, но просто присъства. Не е необходим. Едва ли ще сложат някой, който ще промени системата. Ще ни сложат следващата Цецка Цачева“.

Според нея скандалът тръгва в грешна посока: „Скандалът тръгва в посока – да накажем „Артекс“, а останалите по някакъв начин вече ги скрихме под килима“.

Лайвнюз