Политолог: Борисов направи груба политическа грешка

Изказването на президента Румен Радев по повод казаното от премиера Бойко Борисов в телевизионно интервю е типична илюстрация на народната поговорка: "Каквото повикало - такова се обадило". Това каза пред БНР политологът проф. Александър Маринов.

Вчера министър-председателят направи груба политическа грешка и постъпи необмислено за пореден път. Досега никога Радев не е започнал пръв, но никога не е оставял без последици нападки срещу него. Премиерът сбърка двойно, защото, първо, каза една лъжа - Иво Христов не е бил на такава позиция в телевизия, притежавана от Пеевски. Това е добре известно и ако министър-председателят не е в състояние да се осведоми, преди да говори, това е в негов минус. Второ, наистина има доста съмнения и публични твърдения за близост между Пеевски и Борисов. Това е втората страна на непредпазливостта, заяви Маринов.

Той ясно разграничи поведението на министър-председателя, който "обвинявал" в телевизионното интервю, докато държавният глава "задавал въпроси". Той пита, може отговорът да е положителен, може да е отрицателен, посочи политологът.

Напрежението между двамата ще продължава да ескалира, ако този стил на поведение от страна на Борисов и неговите приближени продължи, акцентира ученият.

Радев никога не е започнал пръв персонален сблъсък, подчерта той. Всеки път, когато те се опитат да го нападнат, се доказва, че Радев е такъв човек, който не премълчава. Може би са свикнали по друг начин - с други президенти. Радев не остава длъжен. Ако те продължават, от тук нататък ще имат съответния отговор. Това е моята прогноза, каза още Александър Маринов.

Лайвнюз