МВФ понижи прогнозите си за световния растеж

Международният валутен фонд (МВФ) преразгледа към понижение прогнозите си за световния растеж през 2019 година до 3,5 на сто, отчитайки продължаващите търговски напрежения и засилването на политическите рискове, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

ЕЦБ има много малко време за затягане на паричната си политика

Европейската централна банка ще разполага с тесен времеви прозорец, за да увеличи лихвените проценти преди икономиката на еврозоната да отслабне прекалено. До това заключение стигнаха икономисти, участващи в проучване на Блумбърг, според които банката ще трябва да се състезава с времето, пише Инвестор.

Софарма вече притежава напълно сръбската компания Lekovit

Фармацевтичната компания „Софарма Трейдинг“ АД вече притежава 100% от сръбската компания Lekovit, съобщават от компанията. Това стана възможно, след като дружеството прибави към вече притежавания от него мажоритарен дял от 70% и новопридобития миноритарен дял на д-р Драган Петрович в Lekovit d.o.o., предаде Инвестор.

Растежът на германската икономика се е забавил до петгодишно дъно

Германската икономика е нараснала с 1,5 процента през 2018 година, което е най-слабият темп от пет години, сочи предварителна оценка на Федералната статистическа служба, цитирана от Ройтерс и БТА.

Москва сменя доларите с евро и юани

Руската централна банка се е отказала от притежаваните от нея 101 млрд. долара като част от огромните си резерви, насочвайки се към еврото и юана миналата пролет на фона на нов кръг от американски санкции, предаде Блумбърг, цитирана от Сега.

Икономическите настроения в еврозоната се влошават рязко

Икономическите настроения в еврозоната се влошиха значително и много над пазарните очаквания през декември, приключвайки една година, в която оптимизмът намаляваше всеки месец, показват данните на Европейската комисия. Това е поредният сигнал за отслабването на икономиката на региона, предаде Ройтерс, цитирана от Инвестор.

Търговският излишък на Китай със САЩ - най-големият от десетилетие

Въпреки че американският президент Доналд Тръмп започна търговска война срещу Пекин през миналата година, Китай обяви, че търговският излишък за 2018 г. със САЩ е най-големият от повече от десетилетие, съобщава CNBC, цитирана от Инвестор.

Фед намали прогнозите за броя бъдещи вдигания на лихвите

Представителите на Федералния резерв признаха, че перспективите са по-малко ясни след последното решение за вдигане на лихвения процент по време на срещата през декември, пише CNBC, цитирана от Инвестор.

Свиват се и заводските поръчки в Германия

Германските фабрични поръчки отчетоха по-голям спад от прогнозите на икономистите, като това е и първото понижение от 4 месеца насам. С тези данни се засилват сигналите за забавяне на темпа на растеж в най-голямата икономика в Европа, предаде Блумбърг, цитирана от Инвестор.