Инфлацията в Германия се забави

Инфлацията в Германия се забави до най-ниските си нива от повече от година през май, давайки пореден сигнал, че ценовият натиск в еврозоната остава слаб, предаде Блумбърг, цитирана от Инвестор.

Годишният ръст на потребителските цени в най-голямата икономика в Европа е 1,3% в сравнение с прогноза от 1,4% в проучване на Bloomberg. От други данни, които излязоха по-рано, стана ясно, че е отчетен спад в цените на дрехите, както и на някои туристически услуги.

От последните данни за Германия се предполага, че и инфлацията в еврозоната, която се очаква да бъде публикувана във вторник, ще се забави от достигнатия петмесечен връх. Само два дни след това в четвъртък е срещата на Европейската централна банка, от която освен решение по паричната политика се чакат и актуализирани икономически прогнози.

Някои централни банкери изразиха загриженост през миналия месец, че ценовият натиск остава „неприятно“ под целта от малко под 2%. От тогава инфлационните очаквания се понижават.

Все пак управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман, който е претендент за поста на Марио Драги, заяви през тази седмица, че все още вижда ценови натиск и в момента няма спешна нужда от допълнителни стимули.

От ЕЦБ се очаква през следващата седмица да повтори обещанието си, че лихвените проценти ще останат на рекордно ниски нива поне до края на годината, както и да бъде предложено на банките от еврозоната щедри условия по нов кръг от дългосрочни заеми според проучване на Bloomberg сред икономисти. 

Лайвнюз