Растежът на световната икономика ще се забави до 2,6 на сто

Световната банка понижи прогнозите си за растежа на световната икономика през 2019 г., като се позова на забавянето на ръста на търговията до най-ниското й ниво след финансовата криза преди десет години и намаляването на глобалните инвестиции, съобщи Блумбърг, цитирана от Инвестор.

Банката прогнозира, че световната икономика ще постигне ръст от 2,6% тази година спрямо прогнозираните 2,9% през януари и 3% през миналата година, става ясно от публикувания два пъти в годината доклад „Глобални икономически перспективи“. Догодина растежът ще се ускори до 2,7%, предвижда СБ.

„Наблюдава се спад на доверието на бизнеса, задълбочаващо се забавяне на световната търговия и вяли инвестиции в нововъзникващите и развиващите се икономики. Инерцията остава нестабилна“, каза пред репортери президентът на Световната банка Дейвид Малпас.

Световната банка понижи прогнозата си и за ръста на световната търговия с един процентен пункт до 2,6% тази година. Тя смята, че перспективите за растеж пред световната икономика може да се влошат още повече, ако търговските конфликти се задълбочат. Значително повишаване на митата ще доведе до „по-дълбоко забавяне“ на големите икономики и може да окаже въздействие върху всичко – от доверието на инвеститорите до стоковите пазари, казва Айхан Косе, директор на Prospects Group, част от СБ.

Банката понижи прогнозата си за растежа на еврозоната на 1,2% през 2019 г. и 1,4% през 2020 г., като посочи отслабващите износ и инвестиции като основни причини за забавянето на икономиката в региона.

„Икономическите условия в еврозоната се влошават бързо от средата на 2018 г., особено в сектора на промишленото производство“, посочва Световната банка.

Тя очаква икономическият растеж в България да отбележи лек спад до 3% през 2019 г. спрямо 3,1% миналата година, след което да се понижи до 2,8% през 2020 и 2021 г.

Банката остави непроменени прогнозите си за икономическия растеж на САЩ и Китай тази година. Очаква се ръстът на американската икономика да се забави до 2,5% през 2019 г., след което да намалее до 1,7% през 2020 г. и 1,6% през 2021 г. на фона на изчерпването на фискалните стимули.

Китайската икономика се очаква да нарасне с 6,2% тази година, след което ръстът да се забави до 6,1% догодина.

Лайвнюз