Рено отчита рекордни продажби и печалба за 2017

Френският производител на автомобили Renault отчита рекордни продажби и печалба за 2017 г., подкрепяйки позицията на главния изпълнителен директор Карлос Гон в отговор на исканията на правителството за по-ясен план за наследяване и по-задълбочена интеграция с партньора Nissan, предаде Ройтерс, цитирана от Инвестор.

Оперативната печалба на Renault се повишава със 17,4% до 3,854 млрд. евро, или 6,6% от приходите, които нарастват с 14,7% до 58,77 млрд. евро благодарение на силно европейско търсене.

Рекордните печалби и маржът надминаха очакванията на анализаторите за оперативна печалба от 3,65 млрд. евро според 14 прогнозни оценки в анкета за Ройтерс. Приходите обаче останаха по-ниски от техните очаквания за 59,25 млрд. евро.

Оперативната печалба в основното автомобилно подразделение, с изключение на наскоро консолидирания бизнес AvtoVAZ в Русия, се повишава с 15,2% до 363 млн. евро. Разходите за производство нарастват до 663 милиона евро от 184 милиона евро година по-рано.

Renault обеща да запази своя оперативен марж над 6% през 2018 г. въпреки влошаващите се валутни ефекти, които свиха годишната печалба с 300 млн. евро.

Силното финансово представяне може да помогне на Гон да се противопостави на натиска на френското правителство, най-големият акционер на Renault, за по-тясно обвързване с Nissan, което защитава националните интереси. Renault притежава 43,4% от японския партньор, който на свой ред контролира Mitsubishi Motors чрез 34% от акциите. Държавата управлява 15% от Renault и има две места в борда.

Бордът на автомобилния производител заяви в четвъртък, че ще поиска от акционерите през юни да подкрепят Гон за още един четиригодишен мандат. Според икономическия министър на Франция Бруно льо Мер Гон се е съгласил на с 30% по-ниско възнаграждение. Затова и представителите на държавата в Борда са гласували за него, поясни министърът пред AFP.

Неотдавна Renault отхвърли слуховете, че сегашният шеф ще се оттегли още сега, и обяви, че ще го предложи за още един мандат на Общото събрание през юни. Френската държава обаче настоява Гон отсега да оповести бъдещия си наследник, за да е ясна стратегията за развитие.

Президентът Еманюел Макрон заяви във вторник, че търси "ясна пътна карта, защитаваща интересите на компанията, алианса и френската индустрия като цяло".

Лайвнюз