Промишлената активност в Китай се свива повече от очакваното през юни

Промишлената активност в Китай се е свила повече от очакваното през юни, хвърляйки светлина върху необходимостта от повече икономически стимули на фона на по-високите американски мита и отслабващото местно търсене, които увеличават натиска върху новите поръчки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността достига 49,4 пункта през юни, показват данните на китайското Национално статистическо бюро. Стойностите са без промяна спрямо предходния месец, оставайки под границата от 50 пункта, която разделя свиването от растежа. Анализатори, допитани от Ройтерс, очакваха четене от 49,5 пункта.

По-слабите данни за промишлеността се очаква да хвърлят сянка върху напредъка, постигнат между Пекин и Вашингтон по време на тяхната среща на форума на Г-20 в Япония по отношение на подновяването на преговорите помежду им.

Те също така ще разпалят наново и притесненията за изпадналия в застой китайски растеж и за риска от глобална рецесия въпреки малко по-добрите от очакваното данни за износа и индустриална печалба през май.

Мнозина икономисти все още очакват икономиката да бъде изправена пред силен насрещен вятър през идните месеци на фона на слабото вътрешно търсене и увеличаването на външните рискове.

„Въпреки че резултатът от срещата на върха на Г-20 може да стимулира доверието за някои части, органичният растеж в икономиката все още е недостатъчен и контрацикличните политики за стимули трябва да бъдат поддържани“, посочват изследователи от Huatai Securities в бележка до своите клиенти.

През юни заводсткото производство в Китай се забавя, като подиндексът спада до ниво от 51,3 пункта от 51,7 пункта през май. В същото време свиването при новите продажби се ускорява до 49,6 пункта от 49,8 пункта месец по-рано.

Поръчките за износ също увеличават спада си, като подиндексът тук намалява до 46,3 пункта от 46,5 пункта през май, което намеква за продължаващо отслабване на глобалното търсене през май.

Сходна тенденция се наблюдава и при индекса на мениджърите по поръчките извън промишлеността, който достига през юни до най-ниското си ниво от шест месеца насам – 54,2 пункта от 54,3 пункта месец по-рано. Това е и под пазарните очаквания за представяне от 54,5 пункта, съобщава tradingeconomics.com.

Лайвнюз