Поръчките към заводите в Германия се сриват

Поръчките към заводите в Германия отчитат много по-голям спад от очакваното през май в условията на рязко намаляване на търсенето от чужбина - пореден сигнал, че забавянето на световната икономика нанася тежък удар върху най-голямата икономика в еврозоната, предаде Файненшъл Таймс, цитиран от Инвестор.

Заводските поръчки се понижават с 2,2% през май спрямо април, което сериозно се разминава с очакванията на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за спад с 0,1%. На годишна база охлаждането в индустрията се усеща дори още повече, като понижението достига 8,6%.

Производственият сектор в Германия е сред най-силно засегнатите от рязкото забавяне на световната търговия заради конфликта между САЩ и Китай. Според икономисти, обаче, се усеща и негативния ефект от бавния растеж  при някои от основните търговски партньори на Германия.

Поръчките от чужбина през май се свиват с 4,3% спрямо април. От тях поръчките от еврозоната намаляват с по-бавни темпове - с 1,7%, а останалите - с 5,7%. Поръчките от вътрешния пазар обаче се повишават с 0,7%.

Слабите данни от Германия помагат да се намери обяснение защо пазарите все повече смятат, че Европейската централна банка (ЕЦБ) ще облекчи паричната си политика. Именно това очакване изпрати доходността по германските облигации до историческо дъно.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Оли Рен коментира в четвъртък, че растежът се е забавил значително и вече не е възможно спадът да се счита за временен, допълва Bloomberg.

В петък Commerzbank промени прогнозата си по отношение на стимулите на ЕЦБ. Очакванията са централната банка да понижи депозитната си лихва с 20 базисни пункта през този месец.

„Очакваното икономическо възстановяване в Германия все още не се вижда никъде“, коментират Петер Диксън и Йорг Кремер от Commerzbank. Според тях в допълнение към слабостта на автомобилния сектор се добавя и слабото търсене от Китай, където стимулите за икономиката все още не дават ефект.

Лайвнюз