Лек ръст за долара в началото на новата седмица

Инвеститорите се насочиха към покупки на щатска валута, след като през миналата седмица зелените пари достигнаха 3-годишно дъно. Доларът реализира леко повишение по време на търговията в понеделник. Въпреки това ръстът при американските пари бе ограничено на фона на слабата търговия и почивните дни в САЩ и Канада, предаде Инвестор.

Доларовият индекс, показващ изменението на долара спрямо кошницата от шест основни валути, се повиши с 0,06 на сто до 89,08 пункта, след като в края на миналата седмица отстъпи до 88,253, което е най-ниското ниво за индекса от декември 2014 г. насам. От началото на годината американската валута загуби позиции на фона на преобладаващите мнения сред пазарните участници, че на администрацията във Вашингтон й е необходима по-слаба валута.

Еврото стартира новата седмица със спад. Двойката EUR/USD се търгуваше с понижение от 0,20% на нивата около 1,2397 долара за евро. Японската йена отстъпи с 0,3 на сто до 106,58. Въпреки това на месечна база японската валута отчита покачване от 2,3%. "Загрижеността на пазарните участници за търговския и фискален дефицит на САЩ ще задържи американската валута на негативна територия като дори не е изключено слабите резултати да продължат", коментира Масаши Мута, старши пазарен стратег в Brown Brothers Harriman в Токио.

Златото остана стабилно по време на търговията в понеделник. Спот цената на благородния метал достигна 1 347,50 долара за тройунция. През миналата седмица жълтият метал регистрира ръст от 2,4%, което бе най-силното седмично представяне за златото от пет месеца насам. Основна причина за ръста, който наблюдаваме от началото на годината са опасенията, които имат пазарните участници по отношение на засилващия се темп на инфлация в САЩ.

"Слабостта на долара усилва блясъка на златото. Не е изключено благородният метал да тества съпротивата на 1 384 долара, въпреки че очакванията са за по-агресивен тон от страна на Федералния резерв", коментира Наим Аслам, пазарен анализатор в Thing Markets UK Ltd. В същото време SPDR Gold Trust, който е най-големият борсово търгуван фонд за злато в света, публикува седмичните си данни, според които активите на фонда са нараснали с 0,39% до 824,54 тона в петък.

На фона на това последните данни на CFTC за седмицата до 13 февруари показват, че хедж фондовете са намалили нетните дълги позиции в злато. Фючърсите на среброто започнаха новата седмица с повишение, поскъпвайки с 0,1 на сто до 16,68 долара за тройунция. Платината също завърши на зелена територия, отчитайки ръст от 0,8% до 1 010 долара.

Петролът нарасна до най-високото си ниво от две седмици насам, подкрепен от продължаващия ръст на фондовите пазари, както и напрежението в близкия изток. Фючърсите на американския лек суров петрол се покачиха с 54 цента до 62,22 долара за барел, което е най-доброто представяне от 7 февруари насам. В същото време сорт Брент добави 37 цента към цената си, завършвайки сесията на 65,21 долара.

От Commerzbank коментираха, че "добрите резултати при акциите през миналата седмица, както и напрежението в близкия изток тласкат цената на черното злато нагоре въпреки завишеното производство на шистов петрол в САЩ". В неделя израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел може да предприеме преки действия спрямо Иран. Повод за изострянето на напрежението бе наскоро сваления израелски самолет в близост до сирийската граница. Докладът на CFTC за седмицата до 13 февруари показа спад в нивото на нетните дълги позиции в петролни фючърси и опционни позиции.

Понеделник бе почивен ден за фондовите пазари в САЩ поради националния празник в страната. В Европа водещите индекси започнаха новата седмица на негативна територия. Общоевропейският индекс Euro Stoxx 600 отстъпи с 0,66%. Британският FTSE 100 спадна с 0,64% до 7247,66 пункта, докато Dax 30 се понижи с малко над половин процент, завършвайки сесията на ниво от 12 385,60. Автомобилният сектор бе сред най-слабо представилите се, отчитайки спад от 1,29%.

Акциите на Daimler се понижиха с над 2% след появилата се информация, че автомобилният производител е използвал софтуер за манипулиране на въглеродните емисии при дизеловите автомобили. С над процент поевтиняха и книжата на компаниите от фармацевтичния сектор. Акциите на Deutsche Bank завършиха търговската сесия на зелена територия, поскъпвайки с над 2%, след като от Bank of America: Merrill Lynch повишиха прогнозата за книжата на немската банка.

Сред по-важните събития от икономическия календар за днес се открояват данните за индекса на икономическите очаквания за еврозоната, който ще бъде обявен в 12:00 часа българско време. Отново на обяд ще бъде публикуван и доклада за инфлационните очаквания на Английската централна банка. В 15:30 часа ще бъдат обявени новините за продажбите на едро в Канада. Прогнозите на икономистите са за ръст от 1%. За миналия месец продажбите в страната се увеличиха с едва 0,7 на сто.

Лайвнюз