Индустриалният сектор в еврозоната се влошава през юли

Икономическият растеж в еврозоната продължава да се забавя през юли на фона на най-лошите резултати в производствения сектор от повече от шест години, предаде Блумбърг, цитирана от БТА и Инвестор.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в еврозоната пада до 51,5 пункта спрямо 52,2 пункта, отчетени през юни. Спадът е по-голям от очакванията на икономистите и се дължи на свиването на производството в Германия и Франция.

„Производственият сектор се е превърнал в нарастваща причина за безпокойство“, заяви главният икономист на IHS Markit Крис Уилямс. Според него геополитическото напрежение, Brexit, нарастващите търговски спорове и проблемите в автомобилния сектор са довели до по-голям спад в производството.

На този фон икономистите очакват Европейската централна банка да сигнализира за намаляване на лихвените проценти в четвъртък, а през септември да бъде предприета и промяна в паричната политика.

„Забавянето на растежа и създаването на работни места, както и намаляването на инфлационния натиск в сравнение с по-рано през годината дават допълнителен тласък на призивите за по-агресивни стимули от страна на ЕЦБ“, добави Уилямс.

Според IHS Markit секторът на услугите в еврозоната е останал основният двигател на растежа през юли, макар че по-слабият темп на наемане на нови хора забавят темповете на растеж. Германия, най-голямата икономика в Европа, е особено силно засегната от спад в производството и слабостта на автомобилният сектор. Това, от своя страна, може да доведе до макар и скромен спад на БВП на страната през третото тримесечие.

От отделни данни за Германия става ясно, че бизнес активността в производството през юли е спаднала до най-ниското си ниво за последните седем години.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността се понижава до 43,1 пункта спрямо 45 пункта през юни, като по този начин пада дори под най-песимистичната прогноза в проучването на Bloomberg. Услугите също отслабват, въпреки че поне тази част от икономиката продължава да расте.

Слабостта е особено силна изразена в автомобилния сектор, като това заедно с цялостната ситуация в индустрията, не дава сигнали за възстановяване през втората половина на годината. 

Слабостта през юли се дължи главно на по-бързия спад на поръчките за износ, според доклада на IHS Markit. Мрачните перспективи засягат и заетостта в германската икономика. Докато компаниите в сектора на услугите продължават да наемат работници, то намаляването на работните места в заводите се ускорява.

Лайвнюз