Основателят на Huawei: Поставени сме в ситуация на живот и смърт

Основателят на Huawei Technologies Рън Джънфей предупреди в писмо, изпратено до служителите, че компанията се намира в „момент на живот и смърт“ и посъветва недостатъчно активните служители да създадат „отряди“, за да опитат нови проекти, предаде Блумбърг, цитирана от Инвестор. 

Работниците, които не успеят, ще получават намаление на заплатата на всеки няколко месеца и могат да загубят местата си, посочва милиардерът.

От май насам Huawei се намира в неудобна позиция – едновременно е утвърден в цял свят технологичен бранд, но и е и част от черния търговски списък на САЩ, който ѝ забранява да купува от американски доставчици. Въпреки серията от 90-дневни отсрочки, най-новата от които беше обявена вчера, несигурността, идваща от американските санкции, вече струва на компанията доста. Дори и Huawei да излезе от кризата, въздействието на проблемите това лято ще бъде широко и болезнено.

Най-директната загуба за Huawei е на международния пазар на смартфони. Вътрешни оценки на компанията сочат, че тя очаква да продаде с 60 млн. броя по-малко смартфони през 2019 г., отколкото би имала без санкциите от страна на САЩ.

През 2018 г. Huawei увеличи приходите от мобилните си продажби с 34% до 206 млн. долара, сочат данни на IDC. През първото тримесечие на 2019 г. темпът се е ускорил до 50%, докато конкурентите Samsung Electronics и Apple се сблъскаха със свиване на продажбите. До второто тримесечие, което отчасти беше засегнато от американските санкции, растежът на Huawei беше свит до 8,3%.

След като успешно навлезе на европейския мобилен пазар, Huawei беше напът да се превърне в най-големия производител на смартфони в света, но загубата на Android и свързаната с него екосистема на App Store направи устройствата на компанията непривлекателни извън Китай.

В бележката си Рън посочва, че служителите трябва да намерят начин да станат полезни.

„Те или ще формират „отряд командоси“ за проучването на нови проекти, в който случай ще бъдат повишени, ако се представят добре“, пише той. „Или могат да си намерят работа на вътрешния пазар. Ако не успеят да си намерят роля, заплатите им ще бъдат намалявани на всеки три месеца“, заяви Рън.

Според Huawei подразделението ѝ за потребителска електроника е неин двигател на растежа. То донесе 45% от приходите ѝ миналата година. Бизнесът, който включва продажбата на смартфони и други устройства, е от съществено значение за бъдещото здраве на Huawei, но понесе сериозен удар по репутацията след обвиненията и санкциите от страна на Съединените щати. Това няма да бъде поправено толкова бързо.

Без американската търговска намеса Huawei имаше шанса да отнеме короната на Samsung и да се превърне в най-големия производител на смартфони в света, както и да извлече повече ползи от водещата си позиция на пазара на 5G технологии.

Лайвнюз