Руската централна банка за трети път понижи лихвите тази година

Руската централна банка понижи основната лихва за трети пореден път и заяви, че e възможно да бъдат взети решения за още облекчения на предстояща среща. Същевременно инфлацията се сви близо до целта от 4%, пиредаде Блумбърг, цитирана от Инвестор.

Основната лихва беше намалена от 7,25% до 7%, сочи изявление на банката от днес. Насочването към най-ниското равнище на лихвата от март 2014 г. беше прогнозирано от 33 от  общо 35 икономисти, анкетирани от Блумбърг. Един от тях очакваше по-голямо съкращение, а друг - да няма промяна.

“Ако ситуацията се развие в съответствие с основната прогноза, руската централна банка ще разгледа необходимостта от по-нататъшно намаляване на основния лихвен процент по време на едно от предстоящите заседания на борда на директорите”, гласи още съобщението.

Централната банка поднови цикъла на облекчения през юни тази година, след няколко увеличения на лихвения процент през миналата. Целта на мерките беше да се ограничат рисковете за инфлацията от повишаването на данъците. Някои икономисти предположиха, че скорошната слабост на рублата и предложенията за увеличение на разходите могат да ограничат бъдещите облекчения.

От своя страна, инфлацията намалява с по-бърз темп от очакваното тази година благодарение на слабото потребителско търсене.

Министърът на икономиката Максим Орешкин призова за по-големи облекчения, за да се стимулира икономическият растеж, който през първото полугодие се сви до 0,7%. Той предупреди, че инфлацията може да спадне до 3% в началото на 2020 г.

До края на тази година правителството планира да ускори разходите за инфраструктурни проекти, което може да стимулира инфлацията.

От последното решение на централната банка за основния лихвен процент на 26 юли тази година стойността на рублата спадна с 4%.

Лайвнюз