Икономическите нагласи в еврозоната през октомври се влошават

Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната се влошиха изненадващо рязко през октомври до най-ниско ниво от шест и половина години насам, тъй като предприетите от ЕЦБ стимулиращи мерки не успяха да уталожат опасенията от предстояща рецесия, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix, предаде БНР.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, определен от проучване сред 957 инвеститори в еврозоната, проведено между 3-т и 5-и октомври, се понижи силно до -16,8 пункта от -11,1 пункта през септември. Това е най-ниското ниво на Sentix индекса от април 2013-а година насам и под осреднената пазарна прогноза за негово по-скромно понижение до -13,0 пункта.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, се влошава през октомври за пети пореден месец от -9,5 пункта през септември до 15,5 пункта, достигайки най-ниско ниво от декември 2014-а година, докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи спадна от -12,8 до -18,0 пункта, доближавайки отново августовското дъно от -20,0 пункта (най-ниското ниво от август 2012-а година, когато беше разгара на дълговата криза в еврозоната).

"Не се забелязва позитивна реакция на предприетите стимулиращи мерки от страна на централните банки през септември (на заседанията на ЕЦБ и на Федералния резерв), като икономическата оценка се влоши през октомври на доста широк фронт", отбеляза управляващият директор на Sentix Патрик Хъси.

През септември шефът на ЕЦБ Марио Драги обеща неопределени във времето стимули за съживяване на боледуващата икономика в еврозоната. ЕЦБ намали депозитната си лихва до ново рекордно отрицателно дъно от -0,50% и обеща да поднови през ноември програмата си за закупуването на облигации в размер на 20 млрд. евро месечно, без да постави крайна дата на програмата, известна като "количествени улеснения".

Федералният резерв на САЩ също намали през септември основната си лихва с 25 базисни пункта до диапазона 1,75%-2,00%, за да подпомогне поддържането на рекордно дългата в историята икономическа експанзия, но без да има ясен отговор какво предстои в бъдеще. Проучването на Sentix само в рамките на Германия показва, че ситуацията продължава да се влошава, като водещата европейска икономика вероятно вече се намира в рецесия.

Общият Sentix индекс за Германия се понижи през октомври до -19,4 пункта от -12,8 пункта месец по-рано, достигайки най-ниско ниво от юли 2019-а година. Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в Германия, спадна от -10,5 пункта през септември до 10-годишно дъно от 18,0 пункта (най-ниско ниво от ноември 2009-а година), докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи се влоши от -15,0 до -20,8 пункта, доближавайки отново августовското дъно от -21,5 пункта (най-ниско ниво от юли 2012-а година).

Според компанията Sentix това потвърждава, че водещата европейска икономика вероятно е навлязла в техническа рецесия през третото тримесечие, като се засилва натиска върху управляващите в Берлин, че икономическото забавяне изисква бърза и смела реакция. Аналогичното проучване за САЩ пък показва, че и американската икономика започва да се влияе негативно от глобалното икономическо забавяне, като съответният общ Sentix индекс се понижи през октомври до -4,1 пункта от +5,5 пункта през септември, излизайки на негативна територия за пръв път от октомври 2012-а година и достигайки най-ниско ниво от август 2012-а година.

Индексът на текущата оценка се срина с цели 53,5 пункта само в рамките на година - от върха през октомври 2018-а година на ниво от 66,5 пункта до дъно този октомври от 13,0 пункта, достигайки най-ниско ниво от март 2013-а година. Sentix индексът на икономическите очаквания в бъдеще пък спадна от -13,0 пункта през септември до -19,8 пункта през настоящия месец, което е най-ниското ниво от януари 2019-а година.

Глобалният Sentix индекс на икономическите нагласи на инвеститорите пък се понижи през октомври до -6,3 пункта от -1,6 месец по-рано, достигайки най-ниско ново от декември 2011-а година, като индексът на текущата икономическа оценка спадна от 5,7 до -0,3 пункта (най-ниско ниво от февруари 2016-а), а индексът на бъдещите очаквания - от -8,7 до -12,1 пункта.

Аналогично на всички тези проучвания, инвеститорските нагласи в рамките на страните от Източна Европа също бележат влошаване, като общият Sentix индекс се понижи от -5,4 пункта септември до -10,4 пункта (най-слабо ниво от март 2016-а), индексът на текущата икономическа ситуация - от -2,3 до -7,8 пункта (най-ниско ниво от октомври 2016-а и спад за пети пореден месец), а индексът на бъдещите икономически нагласи - от -8,5 до -13,0 пункта, доближавайки многогодишното августовско дъно от -14,5 пункта (най-ниско ниво от декември 2011-а година).

Лайвнюз