Пазарите са притеснени заради разединението във Фед и ЕЦБ

През последните седмици Федералният резерв и Европейската централна банка показват вътрешно разединение, а това притеснява пазарните участници, защото тези институции трябва да вдъхват увереност, стабилност и да са последната инстанция. Това мнение изказа Красимира Паунина, мениджър в „Селект Асет Мениджмънт“ при гостуването си в Блумбърг ТВ България.

В САЩ в момента лихвите са по-високи в сравнение с тези в Европа, където са отрицателни. Затова за един европейски инвеститор е много по-изгодно да държи американски дълг, каза Паунина.

 Паунина припомни също, че в края на миналата година Федералният резерв имаше коренно различна стратегия. „Изказванията бяха много твърди, че икономиката се справя много добре и че няма нужда от намаление на лихвите. Само няколко месеца по-късно това се промени изцяло", коментира портфолио мениджърът.

„Основните тези на представителите на финансовата институция са, че има голямо политическо напрежение, което трае над 18 месеца. Това се отразява върху резултатите на повечето компании. Това се отразява директно на брутния вътрешен продукт на САЩ и пречи на постигането на заложените цели", коментира още Паунина.

„От лятото насам наблюдаваме очаквано намаление на лихвите в страната и това доведе до рядък феномен на пазарите – т.нар. обръщане на кривата на доходността", заяви тя.

"На теория при обръщането на кривата предстои рецесия. Има и интересен факт около изкуствената намеса от страна на Фед. Когато те емитират толкова голямо количество дълг и лихвата се понижава, така се поддържа едно ниво на краткосрочните ценни книжа".

„В момента се намираме в късната фаза на икономическия цикъл", посочи още специалистът.

Лайвнюз