Британската икономика отчете най-слабия си растеж от почти десетилетие

Великобритания избягва рецесията преди отложения вече краен срок за Brexit на 31 октомври, но данните подчертават икономическите предизвикателства, пред които ще трябва да се изправи победителят след изборите следващия месец, отбеляза ТВ Блумбърг България.

Потребителските разходи остават стабилни, в резултат на което през третото тримесечие британската икономика нараства с 0,3% годишно, което обаче е под очакванията на анализаторите, като ръстът е най-ниският от почти десетилетие насам.

Министър-председателят Борис Джонсън и неговата Консервативна партия се опитват да фокусират предизборната си кампания върху икономиката. Този уикенд торите засилиха атаките си по темата, позовавайки се на фискалната програма на лейбъристите преди кризата през 2008 г. и заявявайки, че последните политики на партията ще подкопаят растежа.

След десетилетия на икономии Джонсън и лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин обявиха планове за масивни харчове в опит да привлекат избирателите. За настоящия премиер целта е да получи мнозинство на вота на 12 декември, което да му позволи да прокара сделката си за Brexit в парламента.

Последните икономически данни от Великобритания показват придържане към познатия модел – солидни потребителски и правителствени разходи, които да компенсират слабите бизнес инвестиции. Секторите на услугите и строителството се разширяват, докато в производствения спадът е преодолян единствено благодарение на автомобилните производители.

Британският износ нараства през третото тримесечие, което води до рязко намаляване на търговския дефицит. Нетната търговия на Кралството добавя 1,2 пункта към растежа си.

Лайвнюз