Производствените цени в САЩ отчитат по-висок ръст от очакванията

Индексът на производствените цени в САЩ се е повишил повече от очакваното, през октомври. Стойностите на показателя са отчели ръст от 0,4% на месечна база. Показанията на същия индекс за сектора на услугите са се покачили с 0,3% спрямо отчетения спад от 0,2% през септември, отбеляза Инвестор.

В сектора на стоките индексът на производствените цени се е повишил с 0,7% спрямо спад от 0,4% през септември. Базовият индекс, изключващ цените на волатилните продукти, се е повишил с 0,3%. На годишна база показателят е нараснал с 1,1 процента, което е най-малкото му увеличение от октомври 2016 г. насам. В същото време базовият индекс се е повишил с 1,6 процента.

 Друг доклад, публикуван в четвъртък, показа, че молбите за обезщетения при безработица в САЩ са се повишили през миналата седмица до най-високото си ниво от края на юни, надминавайки прогнозите на икономистите.

Данни на Министерството на труда показват, че броят на молбите се е увеличил с 14 000 до 225 000 през седмицата, приключила на 9 ноември.

Анализаторите използват данните от доклада, за да прогнозират потенциалния ценови натиск, който може да се прояви на ниво потребители.

Лайвнюз