Две трети от БВП на България се произвежда в София

Заради по-развитата икономика в столицата и концентрацията на толкова много хора, животът в София е по-скъп от този във всеки друг град в страната, а населението вече надхвърля 1 300 000 души. Две трети от БВП на страната вече се произвежда в столицата.

За да живее в София без лишения, заплатата на всеки работещ трябва да бъде не по-малка от 1650 лева чисто.

75 години след 1945 г. столицата има и подземна железница, небостъргач и население, което надвишава точно 3 пъти това през 45-та година. Вече не се изискват документи за гражданство, за да си столичанин.

Няма и преразпределение на работните места – всеки, сам избира. Резултатът – София вече е най-населеният, най-скъпият, но и най-желаният за живеене град у нас.

Ако издръжката на живот на четиричленно семейство в страната е малко над 2 500 лева на месец, то в столицата са нужни с близо 800 лева повече, за същия стандарт. Този факт донякъде все пак се компенсира от по-високите заплати в София.

"София-град е единственият град в страната, който има работна заплата близо 36% по-висока от средната за страната. Въпреки това, реалните доходи са със 17 на сто по-малко от това, което е нужно, за да се живее в столицата без лишения", посочва Виолета Добрева от КНСБ.

Лайвнюз