Китай рискува стабилността на банките в битката с коронавируса

Китай подготвя сънародниците си за „война“ срещу новия коронавирус. „Неизбежно е новата коронавирусна епидемия да окаже значително влияние върху икономиката и обществото", заяви китайският лидер Си Дзинпин в телевизионна реч в неделя, отбеляза Инвестор.

Основната цел сега е да се смекчат тези ефекти.

Експертите очакват правителството и централната банка да продължат да оказват масивна подкрепа на икономиката. Но това крие редица опасности - като прекомерни корпоративни задължения и още повече лоши дългове в банковите баланси.

„В момента правителството има за абсолютен приоритет да върне икономиката отново към растежа", казва експертът по Китай Клаус-Юрген Герн от Института за световна икономика в Кил (IfW Kiel). „В замяна тя приема, че проблемите с необслужваните заеми могат да се увеличават", казва той, цитиран от в. Handelsblatt.

Икономиката на Народната република почти замря след новогодишните празници в средата на януари. Това се дължи на масовите ограничения за движението на хора и стоки, които трябваше да предотвратят разпространението на вируса. Броят на новите инфекции в страната продължава да се увеличава - този вторник с общо 508 случая. Досега над 77 600 души в Китай са се заразили с патогена.

 Колкото по-дълго продължава кризата, толкова по-голяма е вероятността безработицата да се увеличи. Първите компании вече предупредиха за възможността да изпаднат в несъстоятелност, а важните вериги за доставки бяха прекъснати. Китайското правителство обаче има твърдото желание да предотврати по-високата безработица, тъй като това може да доведе до социални вълнения в автократичната страна.

Така че ангажира банките с проблема. Кредиторите отново се насърчават да предоставят по-щедро заеми на компаниите - и дори се призовават да бъдат снизходителни, когато се дължат вземания, както поясни по-рано тази седмица представител на китайския банков и застрахователен регулатор. Този обрат е забележителен, тъй като може отново да увеличи дела на проблемните кредити в банковите баланси.

Лайвнюз