Фед обърка азиатските борси

Изненадващото решение на Федералния резерв на САЩ за намаляване на основната лихва предизвика смесено представяне на борсите. На самия Wall Street радостта от непланираното намаляване на ключовите лихвени проценти беше също краткотрайна, предаде ДПА, цитирана от БТА и Инвестор.

Решението показва, че ефектите на вируса са реални и биха могли да окажат значително влияние върху растежа. За участниците на пазара това показва възможността Фед да очаква нещо, което все още не сме оценили, заяви стратегът на Ситигруп Риши Джалан.

В Южна Корея индексът Kospi се повиши с 2,24% и затвори при ниво от 2059,33 пункта. Властите в страната обявиха отпускането на 11,7 трилиона южнокорейски вона (9,86 милиарда долара) за борба с епидемията от коронавирус и икономическото ѝ въздействие, става ясно от съобщение на информационната агенция Yonhap.

В страната има повече от 5300 заразени с болестта, съобщиха от Корейския център за контрол и превенция на заболяванията. Това прави Южна Корея страната с най-голям брой заразени извън Китай.

В континентален Китай показателят Shanghai composite добави 0,63% до 3011,67 пункта. Измерителят Shenzhen component затвори със слабо повишение до 11 493,02 пункта. Бенчмаркът Shenzhen composite натрупва 0,36% до 1895,74 пункта.

Лайвнюз