Петролът се срина до 31 долара за барел

Най-големият производител от ОПЕК - Саудитска Арабия, обяви понижаване на официалните цени. От държавната петролна компания Aramco посочиха, че поевтиняването важи за всички сортове петрол за всички купувачи. Впоследствие стойността на един барел от сорта Brent спадна до 31 долара, съобщи "Блумбърг".

Цените на петрола на азиатските пазари се сринаха с над 31%, с отварянето на борсите в понеделник. Рязкото поевтиняване е реакция на провала на преговорите от 6 март между държавите от ОПЕК и други страни износителки на петрол за намаляване на добива.

В края на февруари сортът Brent струваше около 50 долара за барел, а на 6 март - след провала на сделката с ОПЕК, беше регистриран спад от 9% и цената се доближи до 45 долара.

"Блумбърг" отбелязва, че това е най-стремителният спад на цените на петрола от 1991 г., когато се водеше войната в Персийския залив. Агенцията цитира прогнози на Goldman Sachs, според които котировките може да продължат да спадат и да достигнат показатели от 20-30 долара.

"Блумбърг" и "Ройтерс" отбелязват, че причина за провала на преговорите по намаляване на добива е несъгласието на Русия за неговото по-нататъшно съкращаване. Москва не възразяваше да се продължат досегашните договорености, но се обяви против въвеждането на допълнителни ограничения.

Лайвнюз