Заявленията за безработица в САЩ на исторически връх

Броят на американците, подали заявления за обезщетение за безработица, е нараснал до рекордните 3,28 милиона през миналата седмица, след като редица предприятия прекратиха временно дейност и освободиха работници като част от усилията на САЩ да ограничат разпространението на коронавируса, предаде Блумбърг, цитирана от Инвестор.

Това е най-ясният икономически знак, че пандемията вече предизвиква сериозни сътресения.

Заявленията за обезщетение за безработица през седмицата, приключила 21 март, скочиха от 282 000 броя през предходната седмица и надминаха почти тройно предишния рекорд от 695 000 броя, поставен през 1982 г., сочат данните на Министерството на труда, публикувани четвъртък. Тези данни се проследяват от 1967 година.

Прогнозите на икономистите за броя на заявленията варират до 4,4 милиона.

„Това показва тежестта на спада и неговото ускоряване“, коментира Мишел Майер, ръководител на отдела за американска икономика към Bank of America Corp.

„Това говори за необичайния характер на тази рецесия - това е рязко потъване в рецесия спрямо предходните спадове, при които шокът разполага с повече време да се размножи. Вероятно тези големи цифри ще се задържат през следващите няколко седмици“, добавя Майер.

Лайвнюз