Прилив на адреналин на капиталовите пазари с дивиденти за 400 млрд. долара

Има още една причина за радост от края на лошо тримесечие за капиталовите пазари – новото започна с потенциален прилив на адреналин под формата на дивиденти за 400 млрд. долара, съобщава Bloomberg, цитирана от Инвестор.

“Смятаме, че не е съвпадение, че пролетта е силен период за капиталовите пазари“, пишат стратези на Morgan Stanley в писмо до клиенти от сряда. Те установили, че в сметките на инвеститорите ще постъпят до 400 млрд. долара между март и май. „Април е особено силен месец за глобалната възвръщаемост на собствения капитал“, допълват експертите.

Акциите в Хонконг и на нововъзникващите пазари показват особено силна възвръщаемост през април, сочи анализът. В света на облигациите високата доходност и дълговите нива при нововъзникващите пазари също проявяват “пролетен ръст“, въпреки че той не е толкова изразен, колкото при акциите, пишат стратезите.

Американските държавни облигации показват възвръщаемост под средното равнище от април до май, след което се очаква по-добро представяне през третото тримесечие, сочи изследването.

В същото време мнозина с радост оставят зад гърба си тримесечие, при което силните фондови пазари през януари отстъпиха на волатилност през февруари и срив, предизвикан от технологичния сектор в последните дни, заедно с повишаване на краткосрочните разходи по кредитите и обещания за ново повишаване на лихвените проценти в САЩ.

“На фона на по-високата волатилност това може да осигури известно временно успокоение, което е добре дошло“, пише екипът на Morgan Stanley във връзка със задаващата се вълна от дивиденти.

Лайвнюз