Молбите за безработица в САЩ намаляха с по-малко от очакваното

Броят на американците подали молба при безработица намалява с 9 хил. до 233 хил. за седмицата, приключваща на 6 април 2018 г., което е малко над очакванията за 230 хил. Данните идват след отчетени 242 хил. молби през предходния период, което беше и най-високото четене от първата седмица на януари насам, съобщава tradingeconomics.com, цитирана от Инвестор.

Икономиката е създала 103 хил. работни места през март, което е и най-слабото представяне на пазара на труда за последните шест месеца, пише CNBC. Икономистите до голяма степен обясняват забавянето с по-голямата активност през февруари, както и с по-студеното време през март.

Така или иначе пазарът на труда в САЩ е близо до пълна заетост. Безработицата е на 17-годишно дъно на ниво от 4,1%, което не е далеч от прогнозата на Федералния резерв за достигане на дела на хората без работа до 3,8% до края на годината.

Протоколът от последното заседание на Фед, публикувано в сряда, даде оптимистична оценка на пазара  на труда, като отбеляза, че „повечето участници описват условията на пазара на труда като силни“. В протокола се подчертава и нарастващия недостиг на работна ръка в определени сегменти на пазара.

Лайвнюз