Марио Драги: И при ,,умерен'' растеж сме уверени за инфлацията

Управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че растежът в еврозоната показва признаци на "умереност", но остава в съответствие с перспективите за ускоряване на инфлацията. Изказването беше част от пресконференцията, която се проведе след днешното заседание по паричната политика на регулатора, предаде Инвестор.

„При няколко тримесечия на по-висок от очакваното растеж след последното заседание на банката през март се наблюдава известна “умереност” в данните, но силата на икономиката в еврозоната продължава да подкрепя нашата увереност, че инфлацията ще се доближи до целта си от 2% в средносрочен план“, смята управителят на ЕЦБ.

Въпреки че Драги призна, че има признаци на „отдръпване“ на икономиката, като цяло според него растежът се очаква да остане стабилен и широкообхватен, пише Ройтерс.

От централната банка потвърдиха, че ще продължат да следят отблизо развитието на валутния курс и финансовата среда с оглед на евентуалното им въздействие върху прогнозите на инфлацията.

„Рисковете пред растежа в еврозоната са като цяло балансирани, но рисковете по отношение на глобалните фактори, включително заплахата от повишен протекционизъм, стават все по-важни“, заяви ръководителят на институцията. Според него едно нещо е сигурно: търговските конфликти биха засегнали доверието, което от своя страна може да забави икономическия растеж и тези опасения се увеличават през последните седмици.

Драги каза още, че подобряването на функционирането на Икономическия и паричния съюз остава приоритет. Управителният съвет на банката препоръча конкретни и решителни действия за пълноценно функциониране на Банковия съюз и Съюза на капиталовите пазари.

Лайвнюз